Er zijn ruim 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Eén op de vier Nederlanders combineert dit met een betaalde baan, zo blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.
Schroeder ondersteunt de werkende mantelzorgers
Als werkgever kan Schroeder veel doen om zorgende medewerkers te ontlasten en inzetbaar te houden:
- We maken mantelzorg bespreekbaar, bijvoorbeeld via werkoverleggen
- We gaan met mantelzorgers in gesprek en vragen regelmatig hoe het met hen gaat
- We ondersteunen wettelijke verlofregelingen (Zorgverlof)
- We zoeken samen naar flexibele maatwerkoplossingen, zoals aangepaste werktijden, het opsparen van overuren of (gedeeltelijk) thuiswerken
- We maken praktische afspraken over het privé bellen op het werk, het telefonisch bereikbaar mogen zijn en het plannen van behandelingen tijdens werktijd
- We kondigen roosterwijzigingen, overwerk, trainingen of vergaderingen op tijd aan
Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Als zijnde Mantelzorg vriendelijke werkgever willen we hier graag aandacht aan besteden. Annet is eerder geïnterviewd over haar rol als mantelzorger. Hieronder het interview met Annet.
“Ik heb het gevoel dat ik continu aan het rennen ben en moet goed in de gaten houden dat ik genoeg oplaadmomentjes heb.”
Annet Dittmar (61) werkt al 21 jaar als personeelsadviseur bij Schroeder. Zij is gehuwd en heeft een zoon. Annet werkt 36 uur en zorgt daarnaast, samen met haar man, zus en zwager voor hun moeder. Haar moeder heeft diverse lichamelijke aandoeningen en is gediagnosticeerd met de ziekte dementie. Moeder is 89 en woont nog zelfstandig, vader is overleden. Zij hebben hun handen vol aan allerlei zorgtaken voor moeder: boodschappen doen, de administratie, mee gaan naar artsen en ziekenhuizen en zorgen dat de medicijnen op tijd worden ingenomen. Er is altijd wat te regelen. Tijd voor een kopje koffie is er nauwelijks.
Annet: “Het gaat nu redelijk goed. Inmiddels is er een casemanager dementie. Zij denkt mee en regelt bepaalde zaken. Ook als het slechter gaat dan kan de casemanager hierop inspelen. De thuiszorg komt 2x per dag om medicijnen aan te geven. Dit was wel eens anders. Het begon ermee dat mijn moeder het huishouden niet meer aankon. De vuilniszakken kwamen te laat of helemaal niet op straat, eten in de koelkast was beschimmeld en mijn zwager moest voor en na zijn werk erop toezien dat zij haar medicijnen innam.
Mijn moeder is mijn moeder niet meer
Wat ik moeilijk vind, is die wisseling van rollen. Ik heb het gevoel dat ik geen dochter meer ben en dan voel ik een bepaalde onmacht. Ook kan ik mij snel irriteren. Ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk los te laten en op andere momenten op te laden.
Oplaadmomentjes
“Zo vind ik het heerlijk om samen met mijn man wandelingen in de natuur te maken en te tuinieren.”
Valkuilen van het zorgen en werken
Eén op de vier (in de zorg; één op de drie) werknemers combineert het werk met zorgtaken thuis. Dit kan de zorg zijn voor een chronisch ziek of hulpbehoevende ouder, schoonouder, broer, zus of kind. Er zijn dan veel extra taken die, naast het eigen privé leven en naast het werk, geregeld moeten worden. In het begin doe je dat gewoon, maar als het lang aanhoudt dan merk je dat je vermoeider raakt, dat je weinig tijd meer hebt voor leuke dingen. Veel werknemers raken langzaam in de valkuil van overbelasting.
Annet:” Ja, ik merk dat ik mezelf regelmatig voorbij loop en daarbij maak nog te weinig gebruik van de middelen die mij ter beschikking staan. Zo is er bijvoorbeeld kortdurend en langdurig zorgverlof. Ik voel mij dan bezwaard om deze middelen voor mezelf in te gaan zetten.
Maak het bespreekbaar, dat helpt
Ik zie nu wel in dat het niet bespreekbaar maken, niet bepaald helpend is. Zelf ga ik daarom gebruik maken van de mogelijkheid om enkele uren per maand op te nemen vanuit mijn loopbaan budget. Met deze uren wil ik samen met mijn moeder een uitje maken. Bijvoorbeeld een keer naar een tuincentrum. Ik denk dat dat ook beter is voor onze relatie. Ik moest wel even een drempel over om dit bespreekbaar te maken, maar ik ben blij dat ik dat gedaan heb.
Dit laatste geef ik aan anderen ook mee, maak het bespreekbaar. Zorg daarnaast ook voor het onderhouden van sociale contacten en de broodnodige oplaadmomentjes.
Zorgverlof- en andere mogelijkheden voor werknemers met zorgtaken
Als personeelsadviseur help ik natuurlijk onze werknemers om samen in gesprek te gaan. Over bijvoorbeeld de verschillende zorgverlof mogelijkheden of andere mogelijkheden. En over de manieren waarop die zorgtaken zo goed mogelijk met het werk gecombineerd kunnen worden.”
Ik ben bereikbaar op: 06-24212457 of via de email: adittmar@schroeder.nl