Alex’s reis met Hink Stap Sprong

Het Hink Stap Sprong project is een waardevol initiatief dat cliënten uitzonderlijke kansen biedt om de stap te zetten van dagbesteding naar de arbeidsmarkt. Het project biedt persoonlijke en effectieve begeleiding op maat, afgestemd op de behoeften en talenten van de deelnemers, met als doel binnen twee jaar door te stromen naar (beschut) werk. Uniek aan dit project is de terugkeergarantie: mocht een duurzame werkplek niet lukken, dan kunnen deelnemers altijd terugkeren naar hun dagbesteding en uitkering. Dit biedt veiligheid en zekerheid, waardoor deelnemers gemotiveerd en zelfverzekerd aan het traject kunnen beginnen.

Alex van der Vlist is een van de enthousiaste deelnemers aan dit traject. Hier deelt hij zijn verhaal en ervaringen.

Nieuwe werkzaamheden en uitdagingen

Alex werkt nu bij de Gemeente Den Haag, waar hij productiewerk met metaal doet als onderdeel van een snuffelstage van drie dagdelen per week. De overige drie dagdelen werkt hij nog steeds bij Schroeder. Deze snuffelstage duurt zes weken, waarna er een evaluatie volgt om te bepalen of zijn uren kunnen worden uitgebreid en hij mogelijk een hele dag daar kan werken.

“Het is een grote stap voor mij, maar ik vind het interessant en leuk. Het werk is anders dan bij Schroeder en de nieuwe omgeving biedt andere uitdagingen en andere mensen om mee samen te werken.”

De spannende overgang

De overgang naar zijn nieuwe werkplek vond Alex zeker spannend. “Op weg naar mijn nieuwe werkplek bij de Gemeente Den Haag kwam ik langs Schroeder en dacht ik ‘Ik wil niet’ en wilde gewoon naar Schroeder gaan. Maar ik heb er niet aan toegegeven en ben toch gegaan. Het was heel erg wennen, maar ook interessant en leuk.”

Collega’s en begeleiding

Alex is nog wat terughoudend naar zijn nieuwe collega’s en richt zich vooral op zijn werk. “Ik wil mijn werk zo goed mogelijk doen en tot nu toe lukt dat goed. Ik wil niet te veel verschillende dingen tegelijk doen.” De begeleiding die hij ontvangt is uitstekend. “Iedereen neemt het heel serieus. Als het nodig is, kan ik altijd terecht bij een consulent van de Gemeente Den Haag en iemand van Den Haag Werkt. En natuurlijk bij mijn jobcoach Lotte en trajectbegeleider Graciana vanuit Schroeder, die beide erg betrokken zijn.”

Vaardigheden en verantwoordelijkheden

Op zijn nieuwe werkplek heeft Alex nieuwe vaardigheden opgedaan, zoals het werken met een handschroefboor. “Wat het product uiteindelijk wordt, weet ik niet precies. Ik ben verantwoordelijk voor een onderdeel. Verschillende afdelingen doen verschillende dingen, zoals zagen en assembleren. Op de doos stond iets van ‘Van der Valk Solar Systems’, dus ik denk dat het iets te maken heeft met zonnepanelen bevestigen.”

Overwinnen van uitdagingen

Alex heeft ook verschillende uitdagingen moeten overwinnen, zoals het wennen aan strengere regels. “Bij de Gemeente Den Haag staat het werk meer centraal dan bij Schroeder. Een andere uitdaging is dat je dichter op elkaar zit. Sinds Corona zitten we bij Schroeder verder uit elkaar. Het contact met de teamleiders is ook anders: bij Den Haag Werkt zitten ze in een kantoor, dus je moet naar de voorwerker met je vragen.”

Reflectie en toekomst

Het Hink Stap Sprong project biedt Alex de kans om in zijn eigen tempo richting beschut werk te gaan, met begeleiding van een trajectbegeleider en een jobcoach. “Het is de moeite waard om dit traject te proberen vanwege de terugkeergarantie. Je krijgt de tijd en als het niet lukt, is er niets aan de hand. Het is een investering in jezelf. Ik vind het nu al de moeite waard. Het is een mooie tussenstap en ik voel geen enorme druk. Dat voelt veilig. Ik hoef niet weg bij Schroeder.”

Voor Alex is het nog te vroeg om precies te zeggen wat de toekomst zal brengen, maar hij is positief. “In augustus zijn de eerste zes weken van mijn snuffelstage voorbij en volgt er een evaluatie waarin we gaan bespreken of mijn werkzaamheden en werktijden verder uitgebreid kunnen worden. Als het goed uitpakt, kan ik weer voor mezelf zorgen en werk ik weer voor een salaris.”

Het meest verrassende voor Alex was de serieuze benadering van alle betrokken instanties. “Bij de Gemeente Den Haag kan ik me focussen op mezelf. Bij Schroeder maakte ik ook vaak het werk van anderen af en was ik veel met anderen bezig. Het is prettig dat ik me nu helemaal op mezelf kan richten. Dat geeft rust.”

Vragen of opmerkingen?

Wij zijn één klik van je verwijderd! 

Misschien ook interessant

Mantelzorg in combinatie met een baan
Mantelzorg in combinatie met een baan

Er zijn ruim 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Eén op de vier Nederlanders combineert dit met een betaalde baan, zo blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.

Lees meer