Viering 100 jarig bestaan van stichting Dr. Schroeder van der Kolk Bedrijven

Delen

23 Mei was het groot feest bij Schroeder. Toen hebben we ons 100 jarig bestaan gevierd met alle deelnemers, vrijwilligers en medewerkers.

Het feest begon met speeches en samen proosten op Schroeder. Daarna was er een Foute Bingo, met hilarische opdrachten en mooie prijzen.

Het feest werd afgesloten met een lekkere barbecue. 

Jubileumjaar St. Dr. Schroeder van der Kolk 1923-2023 Een fotocompilatie

21 juni hebben ons jubileum samen met onze ketenpartners gevierd. Ook met speeches, proosten,  workshops om ons veelzijdige aanbod voor mensen met een bepaalde afstand tot de samenleving laten zien en een borrel.  (Foto’s volgen binnenkort.)

Geschiedenis van Schroeder

18 mei 1923 is onze organisatie officieel opgericht als de ‘s – Gravenhaagsche Vereeniging Maatschappelijk Werk bij zenuwlijden en krankzinnigheid door de directeur van de GG en GD en 3 geneesheer-directeuren van psychiatrische inrichtingen.

Hun doel was om ex-psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen bij hun re-integratie door arbeidsbemiddeling en werkverschaffing.

In 1925 werd de naam veranderd in ‘s – Gravenhaagsche Vereeniging Dr. Schroeder van der kolk. Die naam is heel bewust gekozen want Prof. Dr. Schroeder van der Kolk (1797-1862) was een pionier op het gebeid van zorg voor psychiatrische patiënten. Hij vond dat ze verpleging, behandeling en bezigheden nodig hadden als basis voor een menswaardig bestaan.

We zijn trots op onze naam, want die sluit goed aan bij onze missie en visie: samen sterk voor mens en product.

In de jaren 20 begonnen de werkzaamheden heel  kleinschalig, maar er was al wel vele belangstellig voor het werk van de nieuwe stichting.

Het was ook lastig om ex-psychiatrische patiënten te koppelen aan werkgevers door de begeleiding die ze nodig hadden. Daarom besloot men om een werkinrichting op de richten waar onder begeleiding werkzaamheden konden worden gedaan. In 1926 was de eerste werkinrichting voormannen een feit. Ze maakten matten voor de verkoop. Twee jaar later volgde er een voor vrouwen.

In de jaren 20 werd de basis geleegd voor de werkzaamheden zoals we die nu kennen. Maar er is natuurlijk in de afgelopen eeuw veel veranderd: bijv. de manier waarop we tegen mensen met beperkingen aankijken, de werkzaamheden en de begeleiding en de gerichtheid op de buitenwereld.

Betrokkenheid gemeente Den Haag

De gemeente Den haag is vanaf de start betrokken geweest bij Schroeder. In de jaren 20 werd er reeds subsidie verstrekt omdat men het belang inzag van werk en begeleiding voor mensen met een beperking.

We werken nog steeds goed samen met de gemeente Den Haag, op het gebied van dagbesteding, activering en toeleiding naar werk.

Vanaf de jaren 20 heeft Schroeder een snelle ontwikkeling doorgemaakt met uitbreiding van het aantal vestigingen en het aanbod van activiteiten, o.a. ook woonvoorzieningen voor ex-psychiatrische patiënten tot eind jaren 80.

Kringloopwinkels

In 1994 hebben we 3 kringloopwinkels geopend: De Parade om daarmee meer werkgelegenheid te creëren voor langdurig werklozen en bij te dragen aan verduurzaming.

Momenteel hebben we 6 kringloopwinkels, met in 5 daarvan een buurthuis, een Technotheek in de winkel in de Torenstraat en diverse afdelingen op de Zilverstraat, zoals hout & meubel, horeca en facilitair, assemblagewerkzaamheden, een naaiatelier, transport en logistiek en het E-Team die energiebesparende maatregelen installeren bij Haagse inwoners.

Zorg- en begeleidingstrajecten

Ook bieden we zorg- en begeleidingstrajecten voor diverse opdrachtgevers, zoals gemeente Den Haag: (WMO, WerkFit en maatschappelijk fit maken) WLZ, Forensische Zorg, Reclassering, UWV,  gemeente Leidschendam-Voorburg.

De kracht van Schroeder is dat we een 100 jarige basis hebben in het bieden van een beschermde omgeving waarin mensen met beperkingen zich kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd ons steeds vernieuwen met activiteiten en projecten die aansluiten bij de ontwikkelingen in de samenleving.

En natuurlijk hebben we enthousiaste toegewijde medewerkers en vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor  onze deelnemers.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email